DOLAR
35,2525
EURO
36,7813
ALTIN
2.962,00
BIST
9.618,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
KİTAP

Başkan Sönmez: “2025 Yılı Çiftçi ve Besici İçin Sonun Başlangıcı”

Başkan Sönmez: “2025 Yılı Çiftçi ve Besici İçin Sonun Başlangıcı”
23.12.2024 19:46
0
A+
A-

Başkan Sönmez: “2025 Yılı Çiftçi ve Besici İçin Sonun Başlangıcı”

CHP Muş İl Başkanı Mehmet Şerif Sönmez: “Hayvancılıkla Uğraşanlar Perişan, Bu Politika Çiftçiyi Yok Ediyor!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muş İl Başkanı Mehmet Şerif Sönmez, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye fiyatına ilişkin yaptığı açıklamada, hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. Başkan Sönmez, 1 Ocak 2025 itibarıyla geçerli olacak 17,15 liralık çiğ süt tavsiye fiyatının küçük aile işletmelerini korumadığını, aksine sanayici ve büyük işletmelere avantaj sağladığını belirtti.

Başkan Sönmez, açıklamasında şunları söyledi:
“Bu fiyat, bir taban fiyat değil. Daha önce 14 lira olarak açıklanan taban fiyatın bile altında, 11-12 liradan süt toplanıyordu. Küçük aile tipi işletmeler sütlerini hemen satmak zorunda oldukları için dayatılan bu fiyatlara boyun eğiyorlar. Bu düzen, sanayicinin ve marketlerin işine yarıyor. Fiyat artışı rafta zam olarak geri dönüyor, yem fiyatları anında yükseliyor. Hayvan varlığı 100’ün üzerinde olan işletmeler kâr sağlarken, küçük üreticiler sistemin dışına itiliyor. Küçük aile tipi işletmeler bu politikalarla ölmeye terk edilmiştir.”

“2025, Çiftçi ve Besici İçin Sonun Başlangıcı”
Hayvancılık sektöründe yaşanan krizlerin 2025 yılında daha da derinleşeceğini ifade eden Sönmez, besicilik yapanların ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin artık dayanacak gücünün kalmadığını vurguladı:
“Bu hükümet her şeyi bitirdiği gibi hayvancılığı da bitirdi. Çiftçimiz, besicimiz perişan. Hayvanlarını beslemek için yem almakta zorlanıyor, ürettiği süt ve etten zarar ediyor. 2025 yılı, bu perişanlığın zirveye ulaştığı yıl olacak. Hayvancılıkla uğraşanlar için bu yıl ölümle eşdeğer. Küçük üretici, bu politikalarla tamamen yok edilecek. Hükümet, çiftçiyi ve besiciyi göz göre göre ölüme terk ediyor!”

“Tarım Alanları Daralıyor, Ürün Arzı Azalıyor”
Başkan Sönmez, küresel ısınmanın ve tarım alanlarının daralmasının gıda üretimini ciddi bir risk altına soktuğuna dikkat çekti:
“Küresel ısınma, ürün arzını tehdit ediyor. Türkiye’de tarım alanları daralıyor, üretim düşüyor. Bu politikalarla çiftçimizin, hayvancılıkla uğraşan üreticimizin ayakta kalması mümkün değil. Üretici yoksa tüketici de yok. Hükümetin bu çöküşe göz yumması, ülkenin geleceği için büyük bir tehlikedir.”

“Hükümetin Politika Değiştirmesi Şart”
Sönmez, hükümete acil bir politika değişikliği çağrısında bulunarak, şu ifadeleri kullandı:
“Hayvancılığı ve tarımı kurtarmak için acilen taban fiyatların belirlenmesi, küçük aile işletmelerinin korunması ve yem fiyatlarına müdahale edilmesi gerekiyor. Sanayiciyi ve büyük işletmeleri destekleyen politikalar değil, üreten çiftçiyi ve besiciyi koruyan adımlar atılmalıdır. Bu ülke, çiftçisiyle kalkınır; üreticisiyle ayakta kalır. Aksi halde 2025 yılı, tarım ve hayvancılık sektörü için tam bir çöküş yılı olacak!”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.