Aile, Evlilik, İlişki Danışmanı ve Numeroloji Eğitmeni Gülay Kandemir:
“İlişkilerde öncelikle anlaşmak esastır. Birlikte iken sıkılmamak, bol bol konuşabilmek, gezmek, dolaşmak. En önemlisi de birlikte vakit geçirmekten zevk almak.
İlişkide iki kişinin arkadaş olması birbiri ile paylaşımı çok önemlidir. Bol bol anı biriktirmek. Partnerinizin yanında rahat olmak. Onunla her konuda konuşabilmek. Ona zamn ayırmak önemlidir. Çok anınız olsun istiyorsanız değişik yerler görmek ve anı biriktirmek gerekir. Bu iki kişiyi birbirine bağlayan önemli unsurlardan biridir.
Zaman geçer ve anılar kalır insanın beyninde. Onu hatırlatan anılar. Ne kadar çok anınız varsa o kadar kalıcı olursunuz birinin hayatında. Çok fazla anı biriktirmek dileğiyle,” diyor…
Aile, Evlilik, İlişki Danışmanı ve Numeroloji Eğitmeni; Gülay Kandemir, Hayatın Gerçekleri ile İstanbul Adan Zye ve Beşiktaş Çınar Gazetesi Röportaj ve Tv’de Söyleşi Yine Hayatın Gerçekleri ile Ertan Yılmaz’ın Konuğu Olacak… Pek Yakında…
Aile Danışmanı Nedir?
Aile danışmanı, aile bireylerinin birbirleriyle olan ilişkilerine, yaşadıkları problemlere ve bu problemlerin çözümüne odaklanır. Bir aile içinde yaşanabilecek zihinsel ve duygusal problemlerin çözümünü sağlamayı amaçlayan, aileye danışmanlık hizmeti veren kişidir.
Aile danışmanlığı sadece aile bireylerine verilen bir hizmettir. Seansların genel katılımcıları anne, baba, çocuk ve diğer aile üyeleridir. Aile içindeki rollerin ve sorumlulukların anlaşılmasını sağlar ve ailedeki çatışma konularının tespit edilmesine yardımcı olur. Bireylerin etkileşiminde rol oynayan sorunları açığa çıkaran danışman aynı zamanda aile bireylerine de bu sorunlarla ilgili farkındalık kazandırır.
Aile danışmanı aile üyelerinden birinin yaşadığı sorunun etkisinin tüm aileye yansıyacağına inanır. Bu yüzden danışmanlıktaki çözüm sürecinde aileyi bir bütün olarak ele alır. Hem kendisi hem de aile üyeleri arasında iş birliği kurmayı amaçlar.
Aile danışmanı danışmanlık sürecinde ailenin tüm bireyleriyle görüşebileceği gibi birkaçının katılımıyla da görüşmelerini sürdürmektedir. Bazen de aile danışmanlığı için görüşmeler bireysel katılımla ilerler.
İlk olarak aile terapisi ve aile danışmanlığı birbirinden farklı işlevleri olan iki kavramdır. Aile danışmanı bu konuda yasal olarak yeterliliği olan kurum ve kuruluşlardan aile danışmanlığı sertifikasını almış kişidir, terapist değildir.
Aile bireylerinden en az birinin yaşadığı problem psikopatolojik olan bir rahatsızlıkla ilgiliyse aile danışmanı bu duruma müdahale etmemeli ve bireyi uzman psikologlara ya da psikiyatristlere yönlendirmelidir.
Bu kapsamda aile danışmanı terapi yapmaz; aile için danışmanlık hizmeti verir. Onlara sorunlarını çözmede farkındalık sağlayarak, gerekli beceriler kazandırarak rehberlik eder. Etik olarak terapiler sadece üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olmuş ve daha sonra da klinik psikoloji gibi uzmanlık unvanı kazandıran yüksek lisans programlarını tamamlamış kişiler tarafından yapılmalıdır. Bir kişi hem aile danışmanlığı üzerine eğitim almış hem de psikolog olarak çalışan biriyse aile danışmanlığında gerekli koşullarda terapi yaparak çalışması ya da bu iki kavramı bir araya getirmesi uygundur.
Üniversitelerin psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, sosyal hizmet, hemşirelik ve tıp bölümlerini bitiren kişiler, aile danışmanı olabilir.
Bir aile danışmanının öncelikli işi bütün aileyi bir araya getirerek aile bireylerinin yaşadığı sorunları ve bu sorunların aileyi nasıl etkilediğini incelemektir. Genel olarak bir aile danışmanının görev ve sorumlulukları şu şekildedir.
Aile danışmanının görev ve sorumluluklarını yerine getirdiği çalışma alanları psikolojik danışmanlık merkezleri, rehabilitasyon merkezi, aile mahkemeleri (bilirkişi olarak), belediyeler, kadın ve aile sağlığı merkezleri gibi yerlerdir.