Yazar biyografi alanı; Nükhet Özdal; İstanbul’un en güzel, en gelişmiş, en aydın ve kültürel seviyesinin en yüksek ilçesi Beşiktaş’ta dünyaya geldi. Bir kurumda uzun bir süre yöneticilik ve müdürlük yaptı. Çok güzel günlerle; buruk ve ya sevinç olsun te bu günlere geldi. Beşiktaş Çınar Gazetesinde köşe yazarı ve yönetiminde görev aldı. Kendisiyle barışık, insanlara saygılı her şeyden önemlisi yaşadığı ülkesini kendisini çok seviyor ve de tüm canlıların hakların biliyor ve onları da çok seviyor, elinden geldiğince onları da korumaya çalışıyor…
Hazırlamakta olduğum Susurluk kitabımda Susurluk’un tanıtımının yanında, Susurluk’ta yaşanan olaylara, unutulmayan hoş anılara, nostaljilere, Susurluk’un renkli simalarına, yapılan değerli hizmetlere, Susurluk’un iklimine güzel işler yaparak yeni soluklar veren, iyi düşüncelerle katkı sağlayan ve anılarda güzel yer eden herkese yer vermeye çalışıyorum.
Susurluk’un 70 li yıllarını yazdığım bölümde, bu küçük ve şirin kasabanın en belirgin en renkli simalarından kültür sanat elçisi Ahmet Eroğlu’nu anlatmadan geçemezdim.70’li-80’li yıllarda Susurluk’ta kültür sanat etkinlikleri üzerine kendisiyle yaptığımız küçük bir söyleşiye de yer verdim.
Ahmet Eroğlu İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde mimarlık okurken aynı zamanda Adalet Partisi İstanbul İl Gençlik Teşkilatı Başkanlığı görevini de yürütüyordu. Sanat çevresinin genişliği ile tanınan; Selda, Cem Karaca gibi sol görüşlü sanatçılar başta olmak üzere taban tabana zıt her fikirden ve ideolojiden bir çok sinema sanatçısı, müzisyen, yazar, gazeteci ile sıkı dostlukları olan biriydi. Ahmet Eroğlu çağdaş düşünceli, elinden kitap düşmeyen entelektüel bir Susurlukludur.
Geniş müzisyen çevresinin de etkisiyle o yıllarda Susurluk’ta konser vermek üzere sanatçıları Susurluklularla buluştururdu. Ben o zamanlar lise öğrencisiydim, ablam Nuran Öztürk Benli ise “Yurdunsesi Haber Ajansı”nın muhabiriydi. Susurluk’ta gerçekleşen haber değeri taşıyan olayların yanı sıra, sosyal ve kültürel etkinlikleri de haber yapıyor, fotoğraflıyor ve söyleşiler gerçekleştiriyordu.
1978 yılıydı sanırım. Sağ sol çatışmalarının en hızlı dönemi olmasına rağmen Susurluk’a sanatçılar geliyor konserler veriyor, tiyatrocular oyunlarını sergiliyor bu etkinlikleri her görüşten insanlar izliyordu. O yıl TÖBDER Selda Bağcan ve Cem Karaca’yı konser için Susurluk’a getirmişti. Ahmet Eroğlu “ Nuran Hanım, Selda Bağcan ve Cem Karaca ile birlikte Susurluk parkındayız gelin buraya haberinizi yapın” demişti. Ben de ablamla birlikte gitmiştim. Selda Bağcan ‘la sohbet ederken Van’lı olduğumuzu öğrendi.
Çok heyecanlandı. “Çocukluğum Van’da geçti. Babam hem veteriner hekimi, hem de müzisyendi. Van’da müzik üzerine çalışmalar yaptı ve birçok genç yetiştirdi. Veteriner olduğu için köylere de göreve gidiyordu. Yine böyle bir görev sırasında tifo oldu ve Van’da vefat etti . Babacığımın kabri Van’da” demişti. Van’ı çok sevdiğini, söylemişti. Cem Karaca her zamanki heybetli duruşu ile karşımızdaydı. Ahmet Eroğlu’ndan Susurluk parkının tarihi hakkında bilgiler alıyor kendisine “senin gizli solcu olduğunu Susurluklulara söyleyeceğim” diye de takılıyordu. O gün sesine hayran olduğumuz iki sanatçıyla birlikte bir iki saat geçirmiştik. Çok güzel ve heyecanlı bir gündü bizim için.
Yine o yıllarda, Ahmet Eroğlu’nun organizasyonuyla Susurluk bu kez piyasaları kasıp kavuran Anlasana şarkısıyla büyük çıkış yapan İlhan İrem’İ, Cambaz Mahmure ve Beni Benimle Bırak şarkıları ile çok dinlenen sanatçılar arasında yer alan Nüket Duru’yu , Doğan Canku, Ahmet Kurtaran ve Selami Karaibrahimgil den oluşan en popüler gruplardan Modern Folk üçlüsünü dinleyecekti.
Susurluklular bu konserlerle kaliteli müzisyenlerle tanışmıştı. Zira Türkiye’nin en önemli gitar virtüözlerinden biriydi Doğan Canku. Bu küçük kasaba o yılların çok popüler isimlerini ağırlıyordu. Konserler Susurluk’a yeni bir nefes, ekonomisine ve kültürüne bir can suyu gibiydi. Sadece Susurluklular değil; Balıkesir, Mustafa Kemalpaşa, Bandırma’dan da akın akın insanlar geliyordu konserlere. Konser saatine kadar alışveriş yapıyor, dinlenme tesislerinde, park lokantalarında yiyip içerek Susurluk ekonomisine de büyük katkı sağlıyordu. Konser verecek sanatçıların eserleri Belediye hoparlöründen çalınıyordu. Öyle zamanlarda Susurluk’ta adeta bir bayram havası eserdi. Dedim ya yeni, farklı bir soluk getirirdi her konser Susurluk’a.
70’li yıllarda Susurluk’un kültür sanat etkinliklerini kusursuz bir organizasyonla düzenleyen, zamanın en popüler sanatçılarını Susurluklularla buluşturan ve konserlerin hoş bir seda bırakmasını sağlayan Ahmet Eroğlu ile Bir zamanlar Susurluk’un kültür sanat etkinliklerini sizler için konuştuk.
Röportajımızı bir sonraki haftaya köşemde okuyabilirsiniz…