DOLAR
35,1545
EURO
36,6503
ALTIN
2.976,88
BIST
9.949,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
8°C
İstanbul
8°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
KİTAP

“ADANA’YA İLK TRAKTÖRÜN GELİŞİ”

“ADANA’YA İLK TRAKTÖRÜN GELİŞİ”
20.04.2023 18:11
0
A+
A-

Adana’ya ilk traktörün gelişi ve Adanlı ünlü çifçiler toplu halde yıl 1935

Traktör’ün Kıssadan Hisse Tarihçesi;

1.yy’ın en büyük olanaklarını günümüzden tam 100 yıl önceleri icat edilen ilk traktörlere borçluyuz. Dünya nüfusunun 7 milyarı geçmesi ve bu nüfusa yetecek gıdayı sağlamak için gerekli tarım arazilerini işlemek için, insan gücünün yerini alan traktörler bugün bütün dünyada aktif olarak kullanılan tarım aracıdır.

1800’lü yılların sonlarına doğru buhar gücüyle çalışan lokomobil olarak ta bilinen ve traktörlerin atası olarak adlandırılan araçlardan, günümüzden binli rakamlara ulaşan devasa motor gücüne sahip eko yakıtlı hatta lpg’li traktörlere gelinmiştir.

İlk Benzinli motoru traktörü 1892 yılında lokomobil olarak adlandırılan Buharlı şase bir traktöre bağlayarak benzin gücüyle çalışan traktörün üretilmesi başarıldı. Bu başarı ise, John Froelich’e aittir.

1 Dünya savaşının başlamasına yakın ve o tarihlerde, tarlalarda sürme, ekme gibi işlemler traktörlerle yapılmaya başlandı. Bu araçların kullanımı üretimde maliyetleri düşürüp verimi arttırmaya başladığında Amerika Kıtası’ndan tüm dünyaya yayılmaya başladı.

Önce Avrupa ve Avrupa ile birlikte sömürge devletler sömürdükleri bölgelerde de kullanmaya başladı. Fakat savaşın başlamasıyla Traktör fabrikaları, evrim geçirerek askerleri cephe hattına taşıyacak ve her türlü arazi şartlarında hareket etmeye devam edecek araçlar geliştirmeye başladılar.

Savaşın bitmesiyle yenilikler peş peşe geldi. Savaşı kaybeden Almanlar, teknolojik açıdan çok hızlı bir şekilde gelişmeye başladılar ve bu gelişme, makina sanayisine de yansıdı. Daha sonra tekrar tank üretim merkezi olacak birçok traktör fabrikası Nazi Almanya’sının kuruluş ve daha sonraki işgal bölgelerinde bulunmaktaydı.

Günümüzde halen faaliyette bulunan birçok traktör firması vardır. İçlerinde dünya piyasalarına açılmaya başlayan Türk Traktör markaları da yer almaktadır… 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.