DOLAR
34,2796
EURO
37,2077
ALTIN
2.980,70
BIST
9.046,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C
KİTAP

Murat Topcu Almanya Basını: STAJ ÇIRAKLIK SIGORTASI VE MESLEK LİSELERİ MAĞDURLARI KONUSU…

Murat Topcu Almanya Basını: STAJ ÇIRAKLIK SIGORTASI VE MESLEK LİSELERİ MAĞDURLARI KONUSU…
16.10.2024 18:35
0
A+
A-

Bendenizde Ankara’dan bir Meslek lisesinden mezunum, 80 li yıllılarda biz öğrenciyken rahmetli Özal döneminde Staj sistemi getirildi. O dönemde haftada 3 gün Fabrikada staj 2 gün okula gittik. Ankara’da büyük bir Mobilya firmasının fabrikasında staja başladık. O yıl orda çalışan isçiler tarafından tüm arkadaşlarımız çok kötü muamelere maruz kaldık. Dayak hakaret ve küfürler tüm arkadaşlar toplanıp öğretmenlerimize yasadıklarımızı bildirdik, bunun sonucunda 1. yıllın sonunda öğretmenlerimizde bize anlayış gösterdi ve de MKE ye aldırdı. Staj yerimiz böylece rahata kavuştuk. Dayaktan ve küfürden kurtulduk. Zira devlet kurumuydu ve çalışan isçiler gün görmüş insanlardı. Bize bir abi, bir baba gibi davrandılar. Ama sanayii isinde her zaman tehlikelerle dolu, bir arkadaşımız bir makinenin fırlattığı ağaç parçası karnına geldi ve ağır yaralandı çok şükür ki yaşamını yitirmedi ama haftalarca hastanede yattı. Bu şekilde milyonlarca hem çırak hem de meslek liseli var.

Ayağı kopan, parmağı kopan ve hayatlarını kaybeden Stajyerler, biz staja giderken o zaman ki ismi SSK olan bir SSK kartı ve sigorta numarası verilmişti: Ta, 1985 de çıkan bu yasa sene 2024 hala değişen bir şey yok. Hala sigorta başlangıcı olarak kabul edilmiyor. Milyonlarca stajer mağdur şimdi yöneticilere sormak lazım 8 yıl staj yapanın yaptığı stajlar boşa mı gitti. Bu etajerlere bu hakki vermek devletin minnet borcudur. Bu stajlardan ölen yaralanan, sakat kalan insanlar sinema izlerken, tiyatroda ve de alışverişte baslarına bu kazalar gelmedi bizler sabahın 5 inde kalkıp işe gidip essek gibi çeliştirildik hakkimiz olan sigorta başlangıç hakkimiz tarafımıza verilmesini talep ediyoruz.

Gazeteci Yazar Murat Topcu, Almanya Basını: Adil ve hakkaniyetle olanda budur bende bir Meslek liseli olarak yaptığım 3 yıl staj süresini tarafıma verilmesini talep ediyorum.
Saygılar,
Murat Topcu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.