Yazar Biyografi Alanı; "ÇUKUROVA BEŞİKTAŞ HATTI" ile İnsanların Güzü, Kulağı ve Sesi olaya çalışan: Nahide Açan, Hatay, Erzin ilçesinde dünyaya geldi. Anadolu Üniversitesi sivil havacılık ve ulaştırma yönetimi ve Atatürk Üniversitesi büro yönetimi ve yönetici asistanlığı okudu: Çukurova ve Hatay bölge sorumlusu; Halkın gözü kulağı ve sesi; Nahide Açan’ın haberleri; Nerede ne yaşanıyor ve yaşatılıyorsa, İSTANBUL Adan Zye ve BEŞİKTAŞ Çınar’da Siz değerli okuyucuları ile ( Çukurova-Beşiktaş Hattı) köşesinde…
Gaslighting’e maruz kalındığı nasıl anlaşılır? Gaslighting uygulayan kişi karşıdaki kişiye kendi gerçekliğini sorgulatır. Bu durum kişinin kendisinden şüphe etmesine yol açarak benlik algısında zayıflığa neden olur. Manipülasyonun şiddeti arttıkça manipüle edilen kişi, aklını kaçırdığını hissedebilir. Gaslighting nedeniyle kişi, kendini eksik ve zayıf hisseder.
Her zaman özür dileyen konumundaysanız, “Fazla hassas” olmakla eleştiriliyor, kendini bundan dolayı suçlu hissediyorsanız, Duyulmadığınızı ve çaresiz olduğunuzu düşünüyorsanız, Duygularınız görmezden geliniyor ve karşınızdaki kişiden sık sık “Sen çıldırmışsın.” “Bunları uyduruyorsun.” cümlelerini duyuyorsanız, Karşınızdakinin davranışı nedeniyle kendinizi sürekli sorguluyorsanız, Yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız, İlişkinizin içinde kendinizi sıklıkla gergin ve güvensiz hissediyorsanız, Gerçekte kim olduğunuzu unutmaya başladığınızı hissediyorsanız, Yolunda gitmeyen durumun tek sebebini kendiniz olarak görüyorsanız Gaslighting’e maruz kalıyor olabilirsiniz. Gaslighting ile nasıl mücadele edilir? Gaslighting Yöntemleri Nelerdir? Gaslighting uygulayan kişiler çeşitli yöntemler kullanırlar. Bu yöntemler kasıtlı olarak seçilmese de temelde çeşitli amaçlara hizmet eder. Mağdurun gerçeklik algısını sistemik bir şekilde bozmaya yöneliktir. Bu algıya neden olabilen Gaslighting yöntemleri şunlardır:
Yalan Söylemek: Manipülatör mağdurun gerçeklik algısını sarsmak için açıkça yalanlar söyler. Gerçekleri Çarpıtmak: Mevcut bilgiler veya gerçekler manipülatör tarafından özellikle çarpıtılarak sunulur. Mağdurun gerçekliğinin yerini bu yalanlar alır. İnkar: Manipülatör gerçekleşmiş olayları veya söylediği şeyleri inkar ederek mağdurun hafızasını sorgulamasına neden olur. Hafızayı Sorgulatmak: Manipülatör mağdurun hatırladığı olayların doğruluğunu sürekli sorgulamasına neden olur. Duyguları Geçersiz Kılmak: Mağdurun duyguları manipülatör tarafından önemsiz veya abartılı olarak nitelendirilir. Sürekli Eleştiri: Mağdur manipülatör tarafından sürekli eleştirilir. Bu da kendine olan güvenini zayıflatır. Akıl Sağlığını Sorgulamak: Manipülatör mağdurun akıl sağlığını sorgulayarak onu kendinden şüphe etmeye iter. Olayları Yanlış Yansıtmak: Gerçekleşen olaylar manipülatör tarafından yanlış bir şekilde yansıtılarak mağdurun kendi hafızasına güveni sarsılır.