DOLAR
33,9864
EURO
37,8731
ALTIN
2.820,85
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C
KİTAP

Tarımda Kriz Derinleşiyor: Büyük Üreticiler ve Küçük Çiftçiler Mağdur Ediliyor…

Tarımda Kriz Derinleşiyor: Büyük Üreticiler ve Küçük Çiftçiler Mağdur Ediliyor…
23.08.2024 16:16
0
A+
A-

Türkiye’deki yıllık 4 milyon ton civarındaki karpuz üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Adana’da üretici bu yıl hem sıcak hava, hem ekim alanlarının artması nedeniyle zor durumda kaldı. Geçen yıl toplam 90-100 bin dekar olan karpuz ekili alan, bu yıl 120 bin dekara çıktı. Erkenci hasat döneminde kilosu tarlada 80 kuruştan satışı başlayan daha sonra 40 kuruşa şimdi ise 15-20 kuruşa kadar düşen karpuz üreticinin elinde kaldı.

Yıllık ortalama 800 bin ton rekolte elde edilen Adana’da karpuz üreticileri kara kara düşünürken, bazı çiftçiler karpuzdan ümidi kesip tarlayı çobanlara bıraktı. Karataş’ın Tuzla Mahallesi’nde karpuz tarlalarının çoğunda karpuzlar çürümeye terk edildi. Bazı tarlalarda kalan karpuzlar ise keçilere yem oldu. Vatandaşın markette kilosunu 1-1,5 liraya yediği karpuzu tarlada keçiler yiyor. Evde tavuklar ve inekler yiyor.

Türkiye’nin tarım sektöründe yaşanan sorunlar giderek derinleşiyor. Büyük çiftçiler, tarlalarındaki mahsulleri toplamakta zorlanırken, narenciye ve sebzeler tarlada kalıyor. Sosyal medyada sıklıkla gördüğümüz, karpuz tarlalarının ve biber, domates üreticilerinin yaşadığı zorluklar, tarımsal üretimin ne denli zor bir hale geldiğini gözler önüne seriyor. Hal yasası nedeniyle zaten büyük zarar gören bu üreticiler, ürünlerini satmakta güçlük çekerken, küçük çaplı üreticilerin yaşadığı mağduriyetler de dikkat çekiyor.

Üsteki resimde gördüğümüz yaşlı bir kadın, bahçesinde yetiştirdiği 15 demet soğan ve birkaç demet maydanozu 200 TL’ye satmak üzereyken, yerel yönetim tarafından cezalandırıldı. Bu olay, adalet duygusunu zedelerken, tarım sektöründe yaşanan krizin ne kadar derin olduğunu da ortaya koyuyor. Büyük çiftçilerden küçük üreticilere kadar, mağdurluk her geçen gün artıyor. Toplum olarak bu durum karşısında sessiz kalmamalı ve tarımda adil, vicdanlı bir yaklaşımı savunmalıyız. Haksızlıkların üstesinden gelmek için birlikte hareket etmeli ve bu tür durumların bir daha yaşanmaması için çaba göstermeliyiz.

Karpuz yetiştiricileri: “Tarımda adaletin ve vicdanın yerini bulması gerektiğini savunanlar, yetkililere çağrıda bulunuyor, üreticilerimizi destekleyelim.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.