DOLAR
34,1750
EURO
37,0613
ALTIN
2.975,78
BIST
9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C
KİTAP

1970’lerin Yazlık Sinemaları: Beşiktaş’ta Bir Yaz Gecesi…

1970’lerin Yazlık Sinemaları: Beşiktaş’ta Bir Yaz Gecesi…
03.07.2024 19:38
0
A+
A-

Abbas Ayhan: “Sevgili Beşiktaş ailemiz, bu güzelim tahtadan yapılmış bu güzel sandalyelerde, kimler oturmuş, güzel filmler izlemiştir? Soğuk gazozlar içmiştir. Hele bir de Alasko, dondurma, patlamış mısır, çekirdek… Beşiktaş’ımız bizler neler kaybetmişiz? O güzelim eserlerden hiçbir şey kalmadı. Daha çok yazacağımız vardı. Gerisini sizlere bırakıyorum. Haydi, hepinizi yoruma bekliyorum. Sevgili Beşiktaş ailemiz, anılarınızı tazeyelim. Hepinize güzel dileklerimle selamlıyorum.” Bu sözlerle, Beşiktaş Semti Ailesi grubu yöneticilerinde Abbas Ayhan’ın nostaljik paylaşımı, geçmişin güzel günlerine bir yolculuk başlatıyor.

“1970 yılların sıcak yaz akşamlarında, Beşiktaş’ta yazlık sinemaların büyüsü bir başkaydı. Sıra sıra dizilmiş sandalyeler, dev bir alana yayılan sinema seyircileri… Bugün Beşiktaş Çınar Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapan Ertan Yılmaz, o yıllarda arkadaşlarıyla birlikte açık hava sinemasında film izlemenin keyfini çıkarıyordu. Örneğin Suvapark yazlık sınamasında eğer yağmur yağarsa, yağmur almayan yerlere sığınırdık. Yağmur kesilince filme kaldığımız yerden devam ederdik,” diyor Yılmaz, geçmişin güzel anılarını yad ederken. O yıllarda kimsenin elektrik veya su faturası derdi yoktu, geçim sıkıntısı yaşanmıyordu. Herkes, ayakkabı boyacısından limon satanına kadar, geçimini rahatça sağlayabiliyordu. Cumartesi akşamları Taksim’de sabaha kadar midye tava yer, müzik dinler eğlenirdik.

O dönemde hangi kızla arkadaş olduysan, onunla evlenirdin. genç erkekler ve genç kızlar bu kadar kaprisli değildi, bu kadar egosu yoktu. Para ön planda değildi. Siyasi liderlerine bağlı ildi, ancak bağımlı değildi. Ölü yıkayıcısına teslim değildi. Hayat daha sade ve mutluydu,” diyen Yılmaz, 70’lerin Beşiktaş’ında yaşanan bu huzurlu günleri özlemle anıyor. Yazlık sinemalarda gazozlar ve fırkolar satılırdı. Arkadaşlıklar sıcaktı, herkes birbirine selam verir, günaydın derdi. Komşuculuk vardı, herkes birbirine çay ve meyve gönderirdi.

Lokantalarda, kahvehanelerde insanlar birbirine ikramda bulunurdu, birbirinin hesabını öderdi. Hal hatır sorardı. Bu tür küçük jestlerle büyük mutluluklar yaşanırdı.1970’lerde Beşiktaş’ta yazlık sinemalarda yaşanan bu güzel anılar, bugün hala hafızalarda taze. O yılların sinema kültürü ve toplumsal dayanışma ruhu, bugünün Beşiktaş’ına ilham veriyor. Bu nostaljik hatıralarla, geçmişin huzurlu ve mutlu günlerini anmak, geleceğe daha umutlu bakmamızı sağlıyor.

Beşiktaş Semti Ailesi grubu yöneticilerinde Abbas Ayhan’a nostaljik paylaşımı ve geçmişin güzel günlerine bir yolculuk başlattığı için teşekkür ederiz…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.